Class 8 English Lesson 3 | A Voyage Around The World | Question answers in Assamese | Sankardev School Solution
Sankardev Shisu Niketan Class 8 English question answers Solution , Lesson 3 A Voyage Around The World all question answers solution , Axomsolution
শংকৰদেৱ বিদ্যালয় অষ্টম শ্ৰেণী প্ৰশ্ন উত্তৰ | শংকৰদেৱ বিদ্যালয় অষ্টম শ্ৰেণী ইংৰাজী বিষয়ৰ প্ৰশ্ন উত্তৰ
Lesson 3 : A Voyage Around The World
A. Answer the Following Questions :-
1.Who was Dilip Donde and what was his achievement?
Ans: Dilip Donde was a 42 yaers old trained clearance diver of the Indian Navy.
His Achievement was that he became the first Indian National who sailed around the world by solo circumnavigation and also became 175th solo circumnavigator in the World.
(দিলীপ ডণ্ডে ভাৰতীয় নৌসেনাৰ এজন ৪২ বছৰীয়া পুৰণি প্ৰশিক্ষিত ক্লিয়াৰেন্স ডাইভাৰ আছিল।
তেওঁৰ কৃতিত্ব আছিল যে তেওঁ প্ৰথম ভাৰতীয় নাগৰিক হৈছিল যিয়ে একক পৰিভ্ৰমণৰ দ্বাৰা বিশ্বজুৰি যাত্ৰা কৰিছিল আৰু বিশ্বৰ ১৭৫ তম একক পৰিক্ৰমাকাৰীও হৈছিল।)
![]() |
| শংকৰদেৱ বিদ্যালয় অষ্টম শ্ৰেণী ইংৰাজী বিষয়ৰ প্ৰশ্ন উত্তৰ |
2.What was the special relationship between Dilip and Jessica?
Ans: The special relationship between Dilip and Jessica was that both of them were solo circumnavigator who sailed around the world at the same time.
(দিলীপ আৰু জেছিকাৰ মাজৰ বিশেষ সম্পৰ্ক আছিল যে তেওঁলোক দুয়ো একক পৰিক্ৰমাকাৰী আছিল যি একে সময়তে পৃথিৱীজুৰি যাত্ৰা কৰিছিল।)
3.What happened to the yacht after the third knock-down?
Ans: After the third knock-down, the mast of the yacht was pushed 180 degree into the water and turn upside down.
(তৃতীয় টোকৰ-ডাউনৰ পিছত, য়াটটোৰ মাষ্টটো 180 ডিগ্ৰী পানীলৈ ঠেলি দিয়া হৈছিল আৰু ওলোটা কৈ ঘূৰাই দিয়া হৈছিল।)
4.How did Jessica face the knock-downs?
Ans: Jessica faced the knock down very violently. Her whole body clenched up and holding on, various objects flying around the cabin and Ella's Pink Lady complaining loudly under the strain. It was impossible to know what damage was there was there on the deck. It was little hard at times to maintain her positive and rational thoughts policy.
(জেছিকাই অতি হিংস্ৰভাৱে নক ডাউনৰ সন্মুখীন হৈছিল। তাইৰ গোটেই শৰীৰটো মুঠি মাৰি ধৰি আছিল, কেবিনৰ চাৰিওফালে বিভিন্ন বস্তু উৰি আছিল আৰু এলাৰ পিংক লেডীয়ে চাপত জোৰেৰে অভিযোগ কৰিছিল। ডেকত কি ক্ষতি হৈছিল জনাটো অসম্ভৱ আছিল। তাইৰ ইতিবাচক আৰু যুক্তিসঙ্গত চিন্তানীতি বজাই ৰখাটো কেতিয়াবা অলপ কঠিন আছিল।)
5.How many days did Jessica take to sail around the world ? Why do you think was remarkable about this feat?
Ans: Jessica took 210 days to sail around the World.
This feat was so remarkable because she became the youngest person to sail around the world, unassisted and nonstop.
(জেছিকাই পৃথিৱীৰ চাৰিওফালে যাত্ৰা কৰিবলৈ ২১০ দিন সময় লৈছিল।
এই কাৰ্য্যটো ইমান লক্ষণীয় আছিল কিয়নো তেওঁ বিশ্বজুৰি যাত্ৰা কৰা আটাইতকৈ কনিষ্ঠ ব্যক্তি হৈ পৰিছিল, অসহায় আৰু অবিৰত।)
6. What were Jessica's feelings after the worst was over?
Ans: After the worst was over Jessica felt like a giant marshmallow. Physically she felt that her arms and legs were all heavy and pathetic and collect some lovely bruises. She felt like aged back to ten years.
(আটাইতকৈ বেয়া শেষ হোৱাৰ পিছত জেছিকাই এটা বিশাল মাৰ্শমেলোৰ দৰে অনুভৱ কৰিছিল। শাৰীৰিকভাৱে তাই অনুভৱ কৰিছিল যে তাইৰ হাত আৰু ভৰি সকলো গধুৰ আৰু কৰুণ আছিল আৰু কিছুমান সুন্দৰ আঘাত সংগ্ৰহ কৰিছিল। তাই দহ বছৰ বয়সৰ দৰে অনুভৱ কৰিছিল।)
Read more : Class 8 All Subjects Solution Sankardev Shisu Niketan
7.What was the name of Jessica's yacht?
Ans: The name of Jessica's yacht was Ella's Pink Lady.
(জেছিকাৰ য়াটৰ নাম আছিল এলাৰ পিংক লেডী।)
8.What was the name of Jessica's book?
Ans: The name of Jessica's book was True Spirit.
''With wishes like these how can 2010 not be anything but great?''
(জেছিকাৰ কিতাপখনৰ নাম আছিল ট্ৰু স্পিৰিট।
'' এনেধৰণৰ ইচ্ছাৰ সৈতে ২০১০ কেনেকৈ মহানৰ বাহিৰে আন একো নহ'ব পাৰে?)
1.Where did these word appear?
Ans: These words appeared at midnight of New year's eve when Jessica Watson called to Dillip Donde to wish new year.
(এই শব্দবোৰ নৱবৰ্ষৰ মাজনিশা দেখা গৈছিল যেতিয়া জেছিকা ৱাটছনে নতুন বছৰৰ শুভেচ্ছা জনাবলৈ দিললিপ ডণ্ডেলৈ মাতিছিল।)
2. Why was the phone call a pleasant surprise to Donde?
Ans: The Phone call was a pleasant surprise to Donde because that particular call was from the nearest human being in the sea.both of them were solo circumnavigator.
(ফোন কলটো ডণ্ডেৰ বাবে এটা আনন্দদায়ক আচৰিত কথা আছিল কিয়নো সেই নিৰ্দিষ্ট কলটো সাগৰৰ নিকটতম মানুহৰ আছিল। তেওঁলোক দুয়োএকক পৰিক্ৰমাকাৰী আছিল।)
3.What made Jessica something special to Dilip Donde?
Ans : On new year's eve at midnight Jessica called to Dilip Donde to wish him new year. At that time she was the only person who 350 nautical miles away and the nearest human being to him.
Therefore Jessica was something special to DIlip Donde.
(নৱবৰ্ষৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত মাজনিশা জেছিকাই দিলীপ ডণ্ডেক নতুন বছৰৰ শুভেচ্ছা জনাবলৈ মাতিছিল। সেই সময়ত তাই একমাত্ৰ ব্যক্তি আছিল যি ৩৫০ নটিকেল মাইল দূৰত আছিল আৰু তেওঁৰ নিকটতম মানুহ আছিল।
সেয়েহে জেছিকা দিলীপ ডণ্ডেৰ বাবে কিবা বিশেষ আছিল।)
Read more : Class 8 English Solution Sankardev School 2024
B. Wirte True or False Beside each statement:-
1.Francis Chichester was the first to cirumnavigate the world.
Ans: True
2.Jessica and Dilip were close to each other near the Cape of G Hope.
Ans: False
3.Dilip Donde's boat was named the Mhadei.
Ans: True
4.The Ella's Pink Lady was turned upside down in the gale.
Ans: True
5.Jessica could not answer her own questions on why tough time she encountered were totally worth it.
Ans: True.
6.Mentally she aged ten years after the experience of the four knock Downs.
Ans: True.
Tag: Sankardev school English Question answers, Class 8 English Lesson 3 question answers A Voyage around the world, Class 8 English Sankardev school in assamese medium , Axomsolution
